Česnek kozák

Ten, kdo poptává rady a instrukce pro pěstování česneku nebo potřebuje přímo kvalitní česnekovou sadbu, zákonitě při hledání informací musí narazit na iniciály ing. Jana Kozáka. Přes dvacet let činnosti v oblasti šlechtění a prodeje česnekových odrůd, téměř nejvyšší počet registrovaných odrůd v EU, podrobné návody pro pěstování česneku a další, to vše může být synonymem právě pro vyhledávaný český česnek.

Z nabídky odrůd

Vybírat si můžete ze široké nabídky česnekových odrůd paličáků či nepaličáků podle cibulí, velikostí stroužků, podle jejich počtu v cibuli, chuti či sklizně z ozimých druhů Anin, Anton, Benátčan, Bjetin, Blanin II, Džambul, Havran, Jovan, Lukan, Mirka, Slavin, Stanik, Vekan, Záhorský II nebo pro jarní výsadbu Benátčan, Japo II, Matin. Na trhu je u Kozáka opravdu vždycky z čeho vybírat, vzpomenete-li si dřív, než bude vyprodáno.

Rady začínajícím pěstitelům

Pěstování česneku se může zdát poměrně výhodným, a to vzhledem k jeho prodejní ceně a poptávce po kvalitních českých odrůdách. Co by však mělo vést rádoby podnikatele k zamyšlení, je nedostatek kvalitní sadby, tedy čerpání výsadby z pochybných zdrojů či možná rizika, ke kterým reálně patří například zamoření háďátkem. Nedočkaví mohou také narazit při příliš brzké výsadbě, v září. Nejdůležitějším faktorem na cestě k úspěchu a dobré sklizni je především správná volba odrůd, protože pěstování ovlivňuje nejenom geografická poloha, složení půdy a další důležité okolnosti. Někde se té které odrůdě daří dobře,  jinde o trochu lépe a na určitých místech naopak vůbec. Vše je třeba vyzkoušet a vybírat ty nejadaptabilnější druhy česneku.

Jdete do toho?

Díky zdlouhavé, nákladné, náročné, ale hlavně vysoce odborné činnosti, kterou je šlechtění česneku (což tkví v nejednoduchém vyhledávání mutací, jejich indukci a dalších ustalovacích postupech), existuje na trhu právem vyhledávaný sadbový materiál se zárukou vyplývající ze zákona. Původní krajové odrůdy ing. Kozáka, výhradního šlechtitele českého česneku a držitele českobudějovického Zlatého klasu, byly vyšlechtěny v odrůdy lišící se počtem stroužků, barvou, velikostí, atd. Všechny však spojuje jedinečné aroma a chuť, typická právě pro naše krajové využití v české kuchyni. Expedovány nejsou jenom našim odběratelům a obchodním sítím, Kozákův český česnek putuje i na Slovensko a do Velké Británie. Stanete se i vy zahrádkářem, velkopěstitelem nebo vám postačí být odběratelem tohoto nepostradatelného a celosvětově známého koření z čeledi amarylkovitých?